فهرست مطالب

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زنان و عدالت قضایی در سیره حقوقی حضرت علی علیه السلام
    رقیه السادات مومن*، نهله غروی نائینی، طوبی شاکری گلپایگانی صفحات 0-0
    یکی از محوری ترین پایه های عدالت اجتماعی در اسلام، دسترسی کلیه آحاد جامعه به عدالت قضایی و احقاق حق بدون هرگونه تبعیض جنسیتی است. از آنجا که دسترسی زنان به عدالت قضایی، موثرترین ضمانت اجرای احترام و اجرای حقوق بشر آنان در حوزه های فردی و اجتماعی است، این انتظار وجود دارد که نظام قضایی اسلامی الگویی کاربردی ارائه دهد، تا با ساز و کارهای مناسب، این حقوق را به بهترین شکل ایفا نماید. یکی از بهترین نمونه های برخورد سیستم قضایی اسلامی با زنان، سیره عملی حضرت علی است. این نوشتار با استفاده از روش تحلیل متن استقرایی- قیاسی در سه مرحله توصیف، تحلیل و مقوله بندی (از طریق کدگذاری باز)، به تحلیل محتوای اقوال و سیره عملی حضرت علی در خصوص اصول کلی حاکم بر نظام حقوقی زنان در سطوح مختلف پرداخته، و مولفه های کلی دسترسی زنان به عدالت قضایی در حکومت علوی را استخراج نموده است. هدف این نوشتار آن است که مفهوم موسع عدالت قضایی نزد حضرت امیر، که شامل رعایت عدالت جنسیتی در کلیه مراحل قانون گذاری، قضاوت و اجرای قانون می شود را به طور مصداقی به تصویر بکشد؛ و با استناد به اصول کلی قضاوت حضرت در خصوص زنان، اثبات نماید که در سیستم عدالت قضایی علوی، زنان بدون هیچ گونه تبعیضی، علاوه بر دسترسی سهل به مراجع قانونی و آزادی در دادخواهی، از نتیجه اجرای عدالت محض علوی سیراب شده، و حضرت علی علیه السلام را بزرگترین حامی حقوق انسانی خویش می دانستند.
    کلیدواژگان: عدالت قضایی، علی علیه السلام، زنان، اصول قضاوت، حقوق
  • واکاوی وضعیت حقوقی واگذاری حضانت در مقابل بذل مهر یا طلاق (رفع چالش قضایی با تاکید بر آموزه های فقه خانواده)
    امین سلیمان کلوانق* صفحات 0-0
    مطابق باماده1169قانون مدنی اصلاحی سال1382،برای حضانت طفلی که ابوین وی ازهمدیگرجداشده-اند،مادرتا7سالگی اولویت داردوبعدازآن باپدراست.یکی ازموارد مبتلابه جامعه ی امروزی اینست که به هنگام طلاق، زوجه در مقابل اینکه حضانت طفل به وی واگذار گردد،حاضر می شود تابخشی ازمهریاکل آن رابه زوج بذل نمایدیا اینکه زوج برای طلاق زوجه،از وی می خواهدتاحضانت طفلی راکه سنش زیر7 سال است،به زوج واگذارکند.مساله ی چالشی که دراینجا مطرح می شوداینست که آیا اساساحضانت طفل قابل اسقاط ازطرف زوج یازوجه است تابتوانند درخصوص واگذاری آن توافق کنند؟مطالعه ی رویه ی قضایی ومنابع فقهی حاکی از اختلاف نظراست.دسته ای حضانت رامطلقا-خواه از طرف پدر خواه ازطرف مادر-غیر قابل اسقاط دانسته و توافق متضمن واگذاری آن راباطل می دانند. دسته ای نیز حضانت را به طور مطلق قابل اسقاط دانسته ولذا توافق موجب واگذاری آن را صحیح می دانند. برخی نیز حضانت را ازطرف مادر قابل اسقاط دانسته ولی ازطرف پدر، غیرقابل اسقاط می دانند. با پژوهش در مبانی فقهی ناظر بر مساله روشن گردید که دیدگاه قائلین به صحت، موافق با ادله است اما نکته ی لازم الرعایه در توافق بر واگذاری حضانت از منظر مبانی فقهی وقانون حمایت خانواده وقانون مدنی، شرط رعایت مصلحت طفل است. اثری که لزوم رعایت مصلحت دارد اینست که اولاحضانت مادر قبل از هفت سالگی وحضانت پدر بعداز هفت سالگی، مطلق نبوده و مقید به رعایت مصلحت است؛دوم اینکه در صورت ظهور عدمرعایت مصلحت، فارغ از اینکه نوع عمل حقوقی متضمن واگذاری حضانت قابل رجوع(جایز) است یا غیرقابل رجوع(لازم)، استمرارآن با اشکال اساسی مواجه بوده وبی اعتبار است. لذا باتوجه به صدور آراء متعارض ازشعب دیوان، درراستای تضمین حق طفل و جلوگیری از صدور آراء متعارض، صدور رای وحدت رویه از هیئت عمومی دیوان پیشنهادمی گردد.
    کلیدواژگان: واگذاری حضانت، حق، مصلحت طفل، توافق
  • آمنه حبیبی، سمیه کشاورز*، علیرضا کاکاوند صفحات 10-31
    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش واسطه ای صمیمیت زناشویی در ارتباط بین کنترل عواطف با سازگاری زناشویی بود. طرح پژوهش حاضر همبستگی از نوع الگویابی تحلیل مسیر و نمونه موردنظر شامل 220 زوج بود که به صورت پیمایش اینترنتی و روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه کنترل عواطف ویلیامز و همکاران(1997)، پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر(1976) و پرسشنامه تامپسون و واکر (1989) بود. داده های گردآوری شده به روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار AMOS تحلیل شد. نتایج نشان داد کنترل عواطف اثر غیرمستقیم به واسطه ی صمیمیت زناشویی بر سازگاری زناشویی زوجین دارد. زوجینی که توانایی خوبی در کنترل عواطف دارند، تعاملات صمیمانه مطلوب تر و صمیمیت بیشتری را در رابطه تجربه می کنند، این امر موجب می گردد همسران در مواقع بحرانی بهتر بتوانند شرایط را تحمل کنند و قدرت انطباق بیشتری از خود نشان دهند، یعنی به واسطه صمیمیت ایجاد شده در رابطه سازگاری زناشویی نیز افزایش می یابد. در تدوین مداخلات روان شناختی برای افزایش سازگاری زناشویی باید به نقش عوامل تاثیرگذار از جمله کنترل عواطف و صمیمیت، توجه ویژه مبذول شود.
    کلیدواژگان: کنترل عواطف، صمیمیت زناشویی، سازگاری زناشویی، زوجین
  • حسین افراسیابی*، نگین ملجا، نسرین بابائیان صفحات 32-56
    مداخله خانواده در زندگی مشترک زوجین یکی از مهم ترین علل طلاق است. هدف مطالعه حاضر دستیابی به تفسیر زوجین درخواست کننده طلاق از دخالت خانواده است. پژوهش با روش کیفی داده بنیاد و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 نفر از جوانان یزدی در شرف طلاق با تجربه دخالت خانواده و درگیری شدید انجام شد. نمونه گیری از نوع هدفمند و در دسترس بوده و جمع آوری داده ها تا زمان اشباع ادامه یافت. متن مصاحبه ها پیاده سازی شد و با کدگذاری داده بنیاد مورد تحلیل قرار گرفت. هفت مقوله اصلی برساخته از داده-ها شامل استمرار وابستگی، خوشبختی خواهی والدین، تفاوت چند لایه، دخالت پذیری زوجین، مشورت سوگیرانه، برانگیختگی منفعلانه و تعهدپذیری نامتوازن استخراج شد و مقوله مرکزی «گذار فرساینده» نام گرفت که فهم و تفسیر زوجین جوان از دخالت خانواده را بازنمایی می کند. زوجین جوان در فرآیند زندگی مشترک و مستقل درگیر گذار فرساینده شده و نحوه مواجهه با این گذار، سرنوشت و کیفیت زندگی-شان را تحت تاثیر قرار می دهد. نتایج این مطالعه نشان داد که بررسی تجارب عمیق زوجین در شرف طلاق می تواند هم باعث افزایش آگاهی و توجه بیشتر افراد متخصص و حرفه های یاورانه در مشاوره، حمایت و یاری رساندن به زوجین کمک کننده باشد و هم درک زوجین و خانواده ها را از تاثیرات و زمینه های شکل گیری دخالت ها در راستای بهره گیری از راه کارهای مناسب فزونی بخشد.
    کلیدواژگان: اختلافات زناشویی، تعارضات زناشویی، دخالت خانواده، زندگی مشترک، طلاق
  • سمیه حاجی اسماعیلی*، فریبا علاسوند، ریحانه کارپرور صفحات 57-81
    در دوره معاصر، مسائل مربوط به حقوق و احکام زن و خانواده اهمیت بیشتری یافته و فقهای متاخر به تفصیل بیشتری به آن پرداخته اند. در زمینه حقوق اجتماعی و خانوادگی در آراء فقها، تفاوت هایی میان زن و مرد وجود داشته که گاه در ادوار مختلف،این فتاوا دستخوش تحولاتی گشته است. یکی از مسائل مهم که با حقوق اجتماعی-سیاسی زن ارتباط تنگاتنگی دارد «لزوم اذن خروج زن» است. پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی، «تحولات فتاوای فقهای امامیه راجع به اذن خروج زن » را مورد تحلیل قرار داده است. بررسی ها نشان می دهد که فتاوای اکثر علما در مساله اذن خروج تا قبل از مواجهه با مدرنیته غالبا بسیار مختصر و با ادبیات یکسان بیان شده، و در مقابل پس از مواجهه مدرنیته و خصوصا هم زمان با پیروزی انقلاب اسلامی ایران با کثرت استفتائات در این مساله مواجهیم. ارتباط مساله اذن خروج با زمینه های اجتماعی سیاسی جوامع مسلمین، ارتباط آن با سبک زندگی زنان، لزوم توجه به موضوع شناسی در مساله اذن خروج و ضرورت تبیین فقهی این مساله متناسب با الگوی حضور اجتماعی زنان از مهمترین یافته های پژوهش حاضر هستند.
    کلیدواژگان: حقوق، زنان، اذن، ادوار فقه، شیعه
  • پرویز امینی*، امیرحسین رمضانی بیدگلی، محمد توحیدی راد صفحات 82-111
    حوادث و تنش های اجتماعی و سیاسی اواخر شهریور سال 1401، نشان از تغییر هنجاری در مسئله حجاب در جامعه ایرانی داشت. یکی از کانون های عمده در این تغییر هنجاری، نقش و کارکرد منفی و موثری است که رسانه های فارسی زبان دولت های متخاصم با جمهوری اسلامی و اپوزسیون آن در این موضوع انجام داده اند. شناخت راهبردهای عملیات رسانه ای این شبکه‎ ها، به مسئولان حوزه فرهنگ و رسانه و پژوهشگران این عرصه کمک خواهد کرد تا بتوانند در سیاست گذاری ها بر اساس دانش صحیحی از نحوه کنش این رسانه ها طراحی های لازم را صورت دهند. در این راستا پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی ذیل ادبیات بازنمایی، به بررسی محتوای چهار شبکه اصلی ماهواره ای پرداخته است. نتایج این تحقیق شامل چهارده محور فرعی: عادی سازی بی حجابی در برابر نامحرم، برجسته سازی رویدادهای ضد فرهنگی، عرفی سازی حجاب از امر شرعی به امر اجتماعی سکولار، هنجارزدایی از هنجارهای فرهنگی و اخلاقی جامعه فراتر از حجاب، رشد میزان برهنگی محتوای تصویری، بهره از چهره های مشهور هنری و ورزشی، استفاده از ظرفیت شعر و موسیقی، قرار دادن حجاب در برابر پیشرفت حرفه ای بانوان، راه اندازی کمپین های مجازی و رسانه ای، هزینه سازی اجتماعی برای افراد محجبه، گسترش مناسبت ها و آیین های فرهنگی غرب، استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور، استفاده از ظرفیت احساسات، مشابهت سازی گفتمانی بین جمهوری اسلامی ایران با گروه های ضد زن در هنجار حجاب و یک محور اصلی بود که نشان می دهد این رسانه ها برای تغییر هنجاری در حجاب اسلامی از چهارده راهبرد اصلی استفاده کرده اند. این راهبردها، تغییر نظام هنجاری حجاب را به عنوان هدف مشترک تعقیب کرده اند.
    کلیدواژگان: حجاب، شبکه های ماهواره ای فارسی زبان، نظام ارزشی جامعه، تحلیل محتوای کیفی
  • رابطه نوع تجرد دختران با بهزیستی روان شناختی: نقش واسطه ای احساس تنهایی رمانتیک
    ریحانه فولادی، ماندانا نیکنام* صفحات 112-135

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای احساس تنهایی عاشقانه در رابطه بین نوع تجرد (تجرد خودخواسته و ناخواسته) با بهزیستی روانشناختی دختران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. از بین دختران مجرد بالای 40 سال شهر تهران نمونه-ای به تعداد 267 نفر (139 خودخواسته و 128 ناخواسته) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و احساس تنهایی اجتماعی-عاطفی بزرگسالان دیماتسو و همکاران (2004) بود. مدل پژوهش از طریق روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل آزمون شد نتایج نشان داد که احساس تنهایی عاشقانه نقش واسطه ای معنی داری بین نوع تجرد و بهزیستی روانشناختی ندارد(05/0<p). بنابر یافته های پژوهش حاضر، احساس تنهایی عاشقانه بر بهزیستی روانشناختی تاثیری ندارد و نمی تواند نقش واسطه ای در رابطه بین نوع تجرد و بهزیستی روانشناختی ایفا کند. بنابراین پیشنهاد می گردد در پژوهش های آتی نقش سایر متغیرهای مداخله کننده در این رابطه بررسی شود.

    کلیدواژگان: نوع تجرد، تجرد خودخواسته، تجرد ناخواسته، بهزیستی روانشناختی، تنهایی رمانتیک
|
  • Women and judicial justice in the legal tradition of Imam Ali (PBUH)
    Roghaieh Sadat Momen *, Nehle Gharavi Naeeni, Toba Shakeri Pages 0-0
    One of the fundamental pillars of social justice within the Islamic framework is the equitable provision of judicial justice, ensuring that all individuals within the community have equal access to legal recourse and are not subjected to any form of gender-based discrimination. The effective guarantee of women's human rights in both individual and social contexts relies on their access to judicial justice. Consequently, there is an anticipation that the Islamic judicial system will serve as a practical model, offering suitable mechanisms to ensure these rights are upheld in the most optimal manner. The conduct of Hazrat Ali is one of the best illustrations of how the Islamic judicial system treats women. This article studied the content of Ali's sayings and practices about the overarching principles guiding women's legal system at various levels using the approach of inductive-deductive text analysis in three stages of description, analysis, and categorization and extracted the fundamental elements of the system of government women's access to judicial justice. The objective of this article is to elucidate the comprehensive notion of judicial justice as outlined by Hazrat Amir. By examining the overarching principles of Amir's rulings concerning women, it is demonstrated that within Alavi's justice system, women are afforded equal treatment without any form of discrimination. Additionally, they enjoy unrestricted access to legal authorities and the freedom to pursue litigation. Consequently, women express contentment with the outcomes resulting from the implementation of true Alavi justice and regard Hazrat Ali as a paramount advocate for their human rights.
    Keywords: Judicial Justice, Imam Ali (Peace Be Upon Him), Women, Principles Of Judgment, Law
  • Analyzing the legal status of handing over custody versus dowry or divorce (solving the judicial challenge with emphasis on family jurisprudence)
    Amin Soleyman * Pages 0-0
    According to Article 1169 of the amended Civil Law of 2012, for the custody of a child whose parents are separated, the mother has priority until the age of 7, and after that it is the father. One of the problems in today's society is that at the time of divorce, the wife opposes the custody of the child being given to her. A part of the total dowry should be given to the husband that, in order to divorce the wife, the husband asks her to hand over the custody of the child who is under 7 years old to the husband. Should they agree on its handover? The study of judicial procedure and jurisprudential sources indicates a difference of opinion. The custody groups consider absolute custody - either from the father or from the mother - to be inalienable and consider the agreement implying its handover to be invalid. Some groups consider custody to be absolutely revocable and therefore consider the agreement leading to its transfer to be valid. Some consider custody from the mother's side to be revocable, but not from the father's side. By researching the jurisprudential foundations of the issue, it became clear that the opinion of those who believe in authenticity is in agreement with the evidence, but the most important point in the agreement on the transfer of custody from the perspective of the jurisprudential foundations, the family support law, and the civil law is the condition of respecting the ......
    Keywords: Handing Over Custody, Right, Interest Of The Child, Agreement
  • Ameneh Habibi, Somayeh Keshavarz *, Alireza Kakavand Pages 10-31
    This study aims to examine the mediating effect of marital intimacy on the association between Affective control and marital adjustment. The study employs a correlation-based approach utilizing path analysis modelling. The population being studied consisted of all married individuals residing in Karaj city. A total of 220 couples were chosen as research participants through an internet survey employing the convenience sampling method. The data were obtained utilizing three questionnaires: the Affective Control Scale (Williams et al., 1997), the Dyadic Adjustment Scale (Spanier, 1976), and the Marital Intimacy Scale (Thompson & Walker, 1989). The data was analyzed using the path analysis method with the assistance of AMOS software. The study's findings suggest an indirect relationship between the regulation of emotions and the level of marital adjustment in couples. This relationship is mediated by marital intimacy, as evidenced by the significant beta coefficient of -0.26 (p = 0.001). Furthermore, the study demonstrated the significant impact of affect control (β=-0.39, P=0.001) and marital intimacy (β=0.61, P=0.001) on marital adjustment. Couples that demonstrated emotional regulation skills had heightened levels of intimacy in their relationship, leading to increased frequency and quality of intimate interactions. That is, the heightened level of intimacy contributed to the improvement of marital adjustment. When developing psychological interventions to enhance marital adjustment, it is crucial to consider significant elements, including affective control and intimacy.
    Keywords: Affective Control, Couples, Marital Intimacy, Marital Adjustment
  • Hossein Afrasiabi *, Negin Malja, Nasrin Babaeian Pages 32-56
    One of the main reasons for divorce is the interference of extended family in a couple's marriage. This qualitative study aims to look into how couples seeking a divorce understand family-related interference. The study involved semi-structured interviews with 20 Yazdi couples on the brink of divorcing and who experienced serious marital difficulties, utilizing grounded theory approaches. Data were collected until saturation using convenient and purposeful sampling. Seven categories—continuity of dependency, parents' desire for happiness, multi-faceted differences, susceptibility of couples to interference, biased consultation, passive arousal, and imbalanced commitment—were extracted from the data. The central category has been defined as "erosive transition," denoting how the young couple comprehends and construes family-related intervention. Young couples experience a challenging transition as they establish an independent marital relationship, and their response to this transition significantly impacts their future outcomes and overall well-being. Examining the experiences of couples on the brink of divorce may raise the awareness and focus of specialists and helping professionals in the field of counseling, aiming to provide support and assistance to couples. Additionally, this can enhance the comprehension of couples and families regarding the impacts and contexts of interferences.
    Keywords: Family Interference, Divorce, Marriage, Marital Disputes, Marital Conflicts
  • Somayye Hajiesmaeili *, Fariba Alasvand, Reyhane Karparvar Pages 57-81
    in the contemporary age, issues related to the rights and rulings of women and the family have become more important and later jurists have dealt with it in more detail. in the opinions of jurists, there have been differences between men and women In the social and family rights that sometimes in different periods, this opinions has undergone changes. One of the important issues related to women's rights is “The need for a woman to leave” The present study has analyzed the developments of the fatwas of the Imami jurists regarding the permission of women to leave with a descriptive-analytical method. Studies show that the fatwas of most scholars on this issue before modernity are often very brief and expressed in the same literature, and in contrast after the modernity and especially at the same time with the victory of the Islamic Revolution in Iran we face many question in this issue. Relationship between this issue and socio-political contexts of Muslim societies and women's lifestyle, the need to pay attention to thematics and the need for a jurisprudential explanation of this issue in accordance with the pattern of women's social presence are the most important findings of this study.
    Keywords: Rights, Women, Permission, Jurisprudence, Shia
  • Parviz Amini *, Amirhosein Ramezani Bidgoli, Mohammad Tohidirad Pages 82-111
    The social-political events and tensions of the end of September 2022 showed a normative change in the hijab issue in Iranian society. One of the major focal points in this normative change is the negative and effective role and function that the Persian language media of the governments hostile to the Islamic Republic and its opposition have played in this matter.The current research has investigated the content of four main satellite channels using the qualitative content analysis method based on representational literature. The results of this research include fourteen sub-axis: normalization of not veiling against the non-mahram, highlighting of anti-cultural events, normalization of hijab from Sharia to secular social issue, de-normization of the cultural and moral norms of the society beyond hijab, growth of nudity in visual content, use of famous faces. Art and sports, using the capacity of poetry and music, placing the hijab against the professional development of women, launching virtual and media campaigns, creating social costs for veiled people, expanding western cultural occasions and rituals, using the capacity of Iranians abroad, using the capacity Emotions were a discourse analogy between the Islamic Republic of Iran and anti-women groups in the norm of hijab and a main axis that shows that these media have used fourteen main strategies to change the norm in Islamic hijab. These strategies have pursued the change of the hijab normative system as a common goal.
    Keywords: Hijab, Persian-Language Satellite Television Channels, Value System Of Society, Qualitative Content Analysis
  • The Relationship between Girls' Singlehood Type and Psychological Well-being: The Mediating Role of Romantic Loneliness
    Rehaneh Fooladi, Mandana Niknam * Pages 112-135

    This study aimed to investigate the mediating role of romantic loneliness in the relationship between singlehood type (voluntary and involuntary singlehood) with female's psychological well-being. The research method is descriptive and correlational. Among females over 40 years old in Tehran, a sample of 267 (139 Voluntary and 128 Involuntary Singlehood) was selected by convenience sampling method. The research tools included Ryff 's psychological well-being questionnaire (1989) and Ditommasso et al.'s (2004) sense of social-emotional loneliness in adults. The research model was tested through the structural equation modeling method and using Lisrel software. The results showed that the feeling of romantic loneliness does not have a significant mediating role between the type of celibacy and psychological well-being (p < 0.05). According to the findings of the present research, the feeling of romantic loneliness has no effect on psychological well-being and cannot play a mediating role in the relationship between the type of celibacy and psychological well-being. Therefore, it is suggested to investigate the role of other intervening variables in this regard in future researches.

    Keywords: Singlehood Type, Voluntary Singlehood, Involuntary Singlehood, Psychological Well-Being, Romantic Loneliness